Monday, 16 April 2012

Kek Red Velvet lagi....

Yeaaa.... RVC lagi.. kali ni buat atas tempahan makcik sebelah umah sempena birthday party cucu dia... Dik ida ni dia resepinya..Untuk kek yang besar nak lapis-lapis doublekan resepinya....


RESEPI RED VELVET CAKE
(Loyang 20cm)

Bahan-bahan:
  • 250 gram tepung kek (tepung naik sendiri) 
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 120 gram butter (saya guna salted butter x payah guna garam)
  • 180 gram gula (boleh lebihkan sikit kalau nak balance rasa masam n manis - sukatan asal 300g)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 240ml buttermilk (jika tiada refer cara buat buttermilk substitute di bawah)
  • 2 sudu besar pewarna merah (1 atau 1 1/2 sudu besar sudah cukup)
  • 1 sudu kecil cuka (saya guna cuka apple)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
  1. Ayak tepung kek, garam dan serbuk koko bersama. Ketepikan.
  2. Alas dasar loyang dengan cooking sheet dan sapu keliling dinding loyang dengan marjerin.
  3. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius.
  4. Di dalam mangkuk pengadun pukul butter sehinga lembut selama 1-2 minit.
  5. Masukkan gula dan pukul lagi selama 3 minit.
  6. Masukkan esen vanila dan telur satu persatu dan teruskan memutar sehingga gebu.
  7. Di dalam bekas buttermilk masukkan pewarna merah dan kacau rata.
  8. Perlahan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk. Di mulai dengan tepung dan di akhiri dengan tepung juga. (Tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung). 
  9. Di dalam bekas kecil satukan cuka dan soda bikarbonat. Biarkan berbuih dan tuang segera ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
  10. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 170 selama 50 minit atau sehingga kek masak.
  11. Cucuk dengan cake tester atau lidi sate pada kek untuk mengetahui kek masak atau tidak. Jika lidi keluar bersih maknanya kek sudah masak.
  12. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas jaring.   








 RESEPI BUTTERMILK SUBSTITUTE

Bahan-bahan:

·        1 sudu besar cuka atau jus lemon atau cream of tar tar (saya guna cuka)
·        200ml susu (saya guna fresh milk)

Cara-cara:
1.      Masukkan cuka ke dalam bekas.
2.      Tuang susu segar dan kacau rata.
3.      Biarkan selama 10 - 15 minit sehingga susu menjadi agak pekat. 
4.      Kemudian boleh digunakan mengikut sukatan resepi.

NOTE : untuk buttermilk dalam RVC  masukkan 1 sudu besar cuka ke dalam cawan penyukat dan masukkan susu sehingga aras 240ml. Kacau dan biarkan seperti dalam resepi di atas.


RESEPI CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-bahan:
  • 1 ketul cream cheese
  • 1/2 ketul unsalted butter
  • 110 gram icing sugar or powdered sugar (sesedap rasa)
  • Sedikit esen vanila
Cara-cara:
  1. Putar unsalted butter sehingga lembut.
  2. Tambah cream cheese putar sehingga gebu.
  3. Masukkan esen vanila dan gula. Putar lagi sehingga gebu lagi.
  4. Boleh digunakan untuk hias kek. Jika terlalu pekat campurkan sedikit susu dan putar.
 


No comments:

Post a Comment