RESEPI RED VELVET CAKE
(Loyang 20cm)
Bahan-bahan:
- 250 gram tepung kek (tepung naik sendiri)
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1/2 sudu kecil garam
- 120 gram butter (saya guna
salted butter x payah guna garam)
- 180 gram gula (boleh lebihkan
sikit kalau nak balance rasa masam n manis - sukatan asal 300g)
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 240ml buttermilk (jika tiada
refer cara buat buttermilk substitute di bawah)
- 2 sudu besar pewarna merah (1
atau 1 1/2 sudu besar sudah cukup)
- 1 sudu kecil cuka (saya guna
cuka apple)
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
- Ayak tepung kek, garam dan
serbuk koko bersama. Ketepikan.
- Alas dasar loyang dengan
cooking sheet dan sapu keliling dinding loyang dengan marjerin.
- Panaskan oven dengan suhu 170
darjah celcius.
- Di dalam mangkuk pengadun pukul
butter sehinga lembut selama 1-2 minit.
- Masukkan gula dan pukul lagi
selama 3 minit.
- Masukkan esen vanila dan telur
satu persatu dan teruskan memutar sehingga gebu.
- Di dalam bekas buttermilk
masukkan pewarna merah dan kacau rata.
- Perlahan kelajuan mixer,
masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk. Di mulai dengan tepung dan
di akhiri dengan tepung juga. (Tepung, buttermilk, tepung, buttermilk,
tepung).
- Di dalam bekas kecil satukan
cuka dan soda bikarbonat. Biarkan berbuih dan tuang segera ke dalam
mangkuk adunan. Kacau rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang
dan bakar dengan suhu 170 selama 50 minit atau sehingga kek masak.
- Cucuk dengan cake tester atau
lidi sate pada kek untuk mengetahui kek masak atau tidak. Jika lidi keluar
bersih maknanya kek sudah masak.
- Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas jaring.
RESEPI BUTTERMILK SUBSTITUTE
Bahan-bahan:
·
1
sudu besar cuka atau jus lemon atau cream of tar tar (saya guna cuka)
·
200ml
susu (saya guna fresh milk)
Cara-cara:
1.
Masukkan
cuka ke dalam bekas.
2.
Tuang
susu segar dan kacau rata.
3.
Biarkan
selama 10 - 15 minit sehingga susu menjadi agak pekat.
4.
Kemudian
boleh digunakan mengikut sukatan resepi.
NOTE :
untuk buttermilk dalam RVC masukkan 1
sudu besar cuka ke dalam cawan penyukat dan masukkan susu sehingga aras 240ml.
Kacau dan biarkan seperti dalam resepi di atas.
RESEPI CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan:
- 1 ketul cream cheese
- 1/2 ketul unsalted butter
- 110 gram icing sugar or
powdered sugar (sesedap rasa)
- Sedikit esen vanila
Cara-cara:
- Putar unsalted butter sehingga lembut.
- Tambah cream cheese putar sehingga
gebu.
- Masukkan esen vanila dan gula.
Putar lagi sehingga gebu lagi.
- Boleh digunakan untuk hias kek.
Jika terlalu pekat campurkan sedikit susu dan putar.
No comments:
Post a Comment